Home assortiment maten en prijzen tips contact

06-2814 3828

0527-697434

info@boomkwekerijstolwijk.nl

KvK: 321405160000

disclaimer

fotografie: www.bassai.nl

webdesign: www.bwba.nl

Boomkwekerij Stolwijk

TIPS / SUGGESTIES M.B.T. PLANTEN/SNOEIEN/ETC.


Ik kweek mijn verschillende Laurieren, sierheesters en coniferen in de ‘volle grond ‘. Dat houdt dus in dat al mijn bomen met een kluit worden geleverd (dus niet in pot). In het boomkwekerij-gebied waar ik vandaan kom ( “Boskoop”) hadden wij te maken met zgn. ‘Veengrond’. Dat was goede grond om bomen te kweken, maar moeilijk om bomen met kluit te kweken. De grond was  ‘te zacht’ en viel tijdens het rooien, vaak onmiddellijk van de wortel. Je moest dan vaak een gaaslap gebruiken om toch nog enigszins grond aan de kluit te houden.

Dat is hier anders. De ‘zanderige-klei-grond’ , waar ik mijn bomen in/op kweek, houdt de kluit compact. Daarnaast, zo is mijn ervaring, is de kluit erg voedzaam.


PLANTEN---WATERGEVEN---TUINAARDE.

Mensen planten het liefst wanneer het mooi weer is: in het voorjaar( april/mei) of vroege najaar  (september / oktober) Mijn ervaring is dat struiken met kluit, het gehele jaar door geplant kunnen worden, hoewel het najaar vaak de beste periode is om te planten. Immers, de plant is ‘in rust’. De sapstroom is gestopt. De plant met kluit kan ‘alvast’ gaan wennen in de nieuwe, andere grond en met een beetje geluk, gaan de wortels nog wat kiemen. Op deze manier kan de plant in het voorjaar onmiddellijk gaan uitlopen. Maar natuurlijk kan er ook geplant worden in het voorjaar. Belangrijk is dat de struik/boom met kluit goed in de grond wordt gezet. De kluit moet bedekt worden met de nieuwe grond , zodat hij niet uitdroogt. Vervolgens goed aandrukken! ( de struik moet ‘de nieuwe grond voelen’)

De kluit is compact en voedzaam. Dat houdt in dat u geen tuinaarde o.i.d. erbij hoeft te doen. ( Het kan/mag altijd uiteraard).

Maak de kluit niet te nat! De kluit is vaak van zichzelf al vochtig en wanneer u de kluit ‘kleddernat’ maakt, dan kunnen de wortelhaartjes bruin worden en kan de plant afsterven. Wanneer u in het late-najaar’ plant, dan geef ik ze altijd voldoende water aan uw planten, zodat water geven voorlopig niet nodig is. Daarnaast zal ik u altijd zeggen wanneer en hoeveel water uw de kluit kan/mag/moet geven.


SNOEIEN:

Struiken moeten ieder jaar gesnoeid worden. Dit stimuleert de groei en de struik wordt daardoor ‘voller en bossiger’.  Sommige mensen zijn wat angstig om te snoeien. Bij de soorten die ik kweek, is deze angst niet nodig !!

De lengte/hoogte en breedte van een struik, kun u zelf bepalen. Bij de verschillende Laurierstruiken, is snoeien een eenvoudige zaak. U neemt de heggenschaar en u snoeit eraf wat u te hoog; te breed vindt.

Bij de sierheesters kunt u het beste met een snoeischaar de heester flink terugsnoeien.

Dit varieert van 20 cm. tot 50 cm. Ook deze zal dan volleren bossiger ( dus mooier)  terug komen.

Ik zal u , wanneer u bij mij een struik/heester koopt, altijd adviseren!


TENSLOTTE:


Uiteraard is het ook mijn belang, dat u een tevreden klant bent. Daarom zal ik u altijd m.b.t. verschillende onderwerpen, die belangrijk zijn om een plant/struik optimaal te kweken u van advies dienen. En natuurlijk mag u mij altijd vragen/mailen/bellen, indien u met een vraag zit.

Mijn streven is om deze site zo actueel mogelijk te houden, m.n. over soorten/aantallen/nieuwe soorten/etc.

U bent altijd van harte welkom om eens een kijkje te nemen op mijn kwekerij aan de Lindeweg 8 te Luttelgeest!!